Banarkitektens spelråd

Hål 10 (Gul 1)

Gula slingan startar med en utmaning om man spelar från den bakre teen. Därifrån är hålet ett dogleg vänsterhål där golfaren bör slå en höger till vänster skruv för att hitta en bra placering från tee för sitt inspel. Från övriga tees är utslaget mer förlåtande med en rakare linje. Bollen bör placeras på fairways vänstra del för att ge så bra linje in mot greenen som möjligt.

Greenen ”hänger” ut från naturen och högersidan är där de svåraste flaggplaceringarna kan ställas. Undvik att missa greenen i antingen bunkern som vaktar framkanten eller till höger. Som bogeyspelare bör du placera ditt andra slag kort om green på vänstersida för en enkel chipp in mot green.

 

Hål 11 (Gul 2)

En äkta tre slags par 5. Ovanligt nog handlar detta hålet väldigt mycket om andra slaget. Det är där du väljer vart ditt inspel skall ske från. Utslaget skall se till att vara i spel och inte riskera för mycket på vänster sida. Inspelet mot green sker mot en utmanande green varför det är väldigt viktigt att hitta ett avstånd som passar just dig. För bogey golfaren så rekommenderar vi att verkligen fundera vilken wedge man är mest bekväm med. Bäcken framför green kommer vakta varje del av denna luriga greenen.

 

Hål 12 (Gul 3)

En ny svensk klassiker? Här kommer många bra rundor spolieras. Greenen är ett frimärke och vaktas av vatten längs med hela vänstersidan. Tänk på att det finns väldigt mycket yta på höger sida samtidigt som dessa kullar hjälper till boll in mot green.

 

Hål 13 (Gul 4)

Ett strategisk par 4 där du som golfare efterfrågas att göra ett vägval. Den rakare linjen mot green är tajtare och vaktas av utmanande bunkrar. Medans den längre vägen måste undvika bäcken längs med hålets vänstra sida. Greenen har en utmanande run-off på vänster och högersida där högersidan rinner in i en bunker om du är extra lång i ditt inspel. Här gäller det att hålla tungan rätt i mun. Kanske bör man lägga upp sig kort och spela en relativt enkel chipp mot den flacka greenen.

 

Hål 14 (Gul 5)

Avslutningen av Haninges ”Amen Corner” spelas som en par 4 där utslaget kan med fördel spelas mot mitten av fairway medans den mer riskvillige väljer en linje över skogen för en kort wedge kvar in mot green. Inspelet sker med vatten på vänster sida och en gigantisk run-off bakom green. Flaggplaceringar på bakre delen skall man vara extra försiktig att vara offensiv mot. Smarta spelet är även här att undvika riskerna för bogeygolfaren och istället ta en extra lay-up.

 

Hål 15 (Gul 6)

Utslaget sker mot en fairway som sluttar från vänster till höger och längs med höger sidan finns det vatten. Men frukta inte, det är längre bort än vad man kan tro. Inspelet spelas mot en ganska flack green men med avrinning på alla sidor. Vänster framkant så ligger en välplacerad bunker som riktar in dig mot målet. Bästa sida att missa är kort höger om green…

 

Hål 16 (Gul 7)

Ett mysigt Par 3 hål där greenen är väl inramad av bunkrar. Själva greenytan av flera olika sektioner att placera flaggan på vilket skapar utmaning att nå sin birdie. För bogeygolfaren så rekommenderas mitt på green och sedan putta ut mot flaggan.

 

Hål 17 (Gul 8)

En upphöjd tee spelas mot en svag dogleg vänster till höger. Undvik bunkrarna längs med vänstersida för att skapa en bra birdie chans in mot green. Greenen försvaras av bunkrar såväl som svackor och kullar. Titta gärna en extra gång mot greenen inför ditt inspel så du inte luras av den illusionen som gör att bunkrarna kanske inte helt är placerade där du tror…

 

Hål 18 (Gul 9)

En grandios avslutning framför Årsta Slott. En par 5 där greenen är en udde ut i den stora dammen. Här kan det skapas allt från birdies till höga resultat. Återigen så premieras den tänkande golfaren där riskvärdering är av högsta vikt. Hitta dina favoritavstånd och utnyttja det, och ett tips på vägen - om flaggan står till höger så var försiktigt!